HELGDAG

Hipp hurra för drottningen idag. Det är allmän helgdag idag och det mesta är stängt. Fast det spelar ingen roll för jag får plugga iallafall. Fast jag och Mitchel har lyxat till det lite på kvällen, jag gick till chokladautomaten och Mitchel har fått extra fiskmat (förlåt Tarley, lovar att inte övergöda honom). Jag sitter fiskvakt åt en blå fisk vid namn Mitchel, ganska trevligt med lite sällskap, fast han gör inte så mycket väsen av sig.

Kom just på att jag har varit här mer än halva tiden nu, det är mindre än två månader tills jag åker hem. Inte klokt vad tiden har gått fort. Kommer verkligen att sakna Australien, men lite skönt ska det bli att komma hem. Fixa med julklappar och äta lussekatter. Nästan så man längtar lite. Skönt att jag skippade dagarna i Malaysia och tar de extra dagarna här istället. Jag ska gå och beställa min resa till Northern Territory nu i veckan, kan knappt vänta tills jag kommer iväg på den.

NY VECKA I PERTH

Godmorgon. Ny vecka här i Perth, men ni där hemma i Sverige ligger nog fortfarande och sover. Måndag morgon, vilket innebär att det är två veckor kvar till sluttentan och det är dags för mig att sätta igång med pluggandet, måste bara bli klar med en inlämningsuppgift först. Men innan jag börjar med den ska jag gå och äta frukost.
Eftersom de flesta andra studenterna här i Student Village har lov och är bortresta fungerar internet helt ok för det mesta = Malena glad.

Här bor jag
 
(Nemi, av Lise)

KAN INTE HTML

Den som är uppmärksam lägger märke till att bloggen förändrats. Det var inte meningen, råkade komma åt en knapp som ändrade hela stilmallen. När jag skulle försöka ändra tillbaka, rörde jag bara till allting ännu mer och en massa saker försvann, så jag fick återställa hela kodmallen. Nu har jag suttit i två timmar och försökt redigera bloggen, gick sådär, suck. Lärdom, spara alltid en kopia. Tror jag ger upp det här med redigering för idag.

AKTIVIST JAVISST

Kunde inte uppdatera igår, det var omöjligt att komma ut på internet. Men jag såg i statistiken att det var besöksrekord på bloggen igår, jättekul.

Idag följde jag och Charlotte med Students Without Borders på utflykt till Jarrah Forest, en jättefin gammal urskog som avverkas för fullt. Tyvärr finns det inget som heter hållbar miljöpolitik i Australien, men det är många som jobbar för det och det var kul att träffa några av dem. Jag gillar ju människor som verkligen engagerar sig och brinner för att hjälpa till. Det har varit en lärorik men väldigt kall dag, skönt att slippa från skrivbordet ett tag. Förmiddagen spenderades i en del av skogen som inte börjat avverkas än, vi fick lära oss om hur urbefolkningen skött skogen tidigare samt om olika växter som kan ätas eller användas i medicinskt syfte. Sen gick vi tillbaka till parkeringen för att äta lunch, och guiderna bjöd på vin. Därefter bar det av till den delen av skogen som håller på att avverkas. Det var sorgligt att se, de till och med förgiftar träden genom att hugga i dem med yxor som är preparerade med gift. Ett par km bort ligger en vattentäckt och giftet rinner rakt ner i vattnet. Detta i ett land som bara har 25% vatten i sina vattenreserver.

På vägen mellan skogsområdena stannde vi i Gnoms Village. Det är en skogsdunge full med trädgårdstomtar. Det började med att folk placerade ut dem som en protest mot att en rondell skulle byggas, nu står det tomtar överallt och är en turistattraktion.


Trädkramare



 
Partyillern Göran har fått konkurrens

HUNDVAKT

Imorse berättade en av tjejerna som jag bor med att någon tagit sig in i vår lägenhet i natt. Hon hade vaknat av att en man stått i dörren och sagt att gått in i fel lägenhet, sen hade han gått iväg, för att komma tillbaka en stund senare tända lampan och sen gå ut igen och lämna vår ytterdörr öppen. Helt sjukt! Hoppas han inte varit i mitt rum, känns jätteläskigt. men jag borde vaknat om någon öppnat dörren. Sen har någon ringt hit hela dagen och bara lagt på luren. Så nu har vi lånat en hund och Sams pojkvän sover här inatt. Imorgon kommer security hit och byter lås. Usch, det är tur att man inte bor ensam när sådant här händer.

Annars är allt bra med mig. Jag har varit och beställt min flygbiljett hem, landar på Arlanda 29 nov. Det fanns inte så många alternativ eftersom de ställt in mitt anslutningsflyg från Malaysia pga dålig lönsamhet, men jag stannar gärna här ett par dagar extra, har ändå kontrakt på rummet tills 28 nov, så det passar ju bra.
Har även kollat på flygbiljett till Alice Springs och sen hem från Darwin, inte så farligt dyrt, så det lutar mot en tur till Northern Territory när jag är färdig med praktiken.


Inte världens största vakthund, men hon kan skälla tillräckligt högt för att väcka oss.
Sen är hon ju ganska söt också.

HÖGSTA BETYG

Tjoho, jag fick högsta betyg på min andra inlämningsuppgift. Det finns åtta olika betyg på skalan, redan första veckan fick vi utbytesstudenter höra att vi inte skulle förvänta oss högsta betyg för då måste allt vara perfekt. Måste säga att jag är väldigt nöjd med mig själv. Vem hade kunnat tro att lilla jag skulle åka till Australien som utbytesstudent, få högsta betyg samt  göra en 10 dagars campingresa ute i outback. Det verkade långt borta för ett par år sedan när jag var så ledsen och hade så ont i nacken efter bilolyckan. Jag har verkligen kämpat för att ta mig hit och nu känns det som att jag äntligen kommit tillbaka fullt ut.
Själklart skulle betyget firas, så jag och Charlotte tog oss ner till Freo för att äta kvällsmat och dricka ett glas vin på "Little Creatures", en mysig pub/restaurang nere vid hamnen. Jättemysigt, och vi har alltid något kul att prata om.


TACK

Tack för kommentarer och mail. Jag uppskattar det verkligen. Har haft lite hemlängtan ett par dagar, och då är det alltid kul att se att man har en kommentar eller ett mail när man sätter igång datorn.

Angående min resa innan jag åker hem till Sverige, lutar det just nu åt Northern Territory med Alice Springs, Uluru Rock, Kings Creek, Darwin, Kakadu national Park, Katherine Gorge mm. Jag är nog mer en person som föredrar att vara ute i outback och hitta på äventyr mot att ligga på standen och sola om jag måste välja. Jag får helt enkelt komma tillbaka och ta östsidan en annan gång, kanske kan få med mig A då också. Han kommer snart och hälsar på, ska bli så kul. Vi kommer att åka till Margaret River, Augusta och Albany, det sydvästra hörnet av Australien.
Ha en bra dag! Nu ska jag gå och göra lite frukost innan det bär av till Mandurah. Idag handlar föreläsningen om etik och lagar.


FÖRVIRRAD

Hur ska jag göra? Jag har två veckors ledighet innan jag åker hem till sverige, 10 dagar kan användas till att resa runt lite. Problemet är att 10 dagar inte är mycket om man vill resa i Australien. Det upptäckte jag om inte annat på förra resan, vi reste i 10 dagar och hann med tre "resmål", resten av tiden spenderades i bussen.

Som det ser ut nu funderar jag på två olika saker. Antingen flyga över till östsidan och ta 9 dagar i Cairns och Whitsundays, regnskogar och barriärrevet. Då måste allt klaffa med flyg hem. Problemet är att ta sig från Whitsundays till Sydney som jag antagligen måste flyga från. Eller så tar jag 8 dagars rundtur i norr och reser till Alice Springs och sen Darwin, ska vara jättefina nationalparker där. Denna resa är lättare att kombinera med flyg. What to do?

Jag har drömt så länge om att åka till Australien och väl här har jag upplevt fantastiska saker och sett så mycket fin natur, så det är svårt att sitta framför datorn och plugga när man bara vill rymma iväg från skolan och resa runt istället. Om två veckor har jag lov, ledig i en hel vecka. Men på måndagen efter lovet har jag tenta på allt jag läst här samt att jag måste lämna in en del av C-uppsatsen. Har kommit fram till att jag måste komma tillbaka som turist nästa gång. Att vara utbytesstudent är utmanande och en fantastisk möjlighet, men man är alltid student i första hand. Fixar jag inte studierna har jag inte här att göra, men och andra sidan, jag kanske inte behöver ha högsta betyg i allt.


PHOTOSHOP

Photoshop är just nu den största fienden mot mina studier. Det är ju hur kul som helst att sitta och fixa, justera färger mm.


KRÄFTSKIVAN

Kräftskivan igår blev som sagt riktigt lyckad och uppskattad, fast vi svenskar var nog lyckligast och åt flest kräftor. Det var så himla gott!  Nu ska jag försöka plugga lite trots huvudvärk, orkar inte skriva på min assignment idag, blir till att sortera de sista artiklarna till C-uppsatsen. Det är riktigt innesittar väder idag, regnar och blåser ute.

  
 

BRUNCH I FREO

Efter en härlig morgonpromenad igår, åkte jag och Charlotte till Freo för att äta brunch på Dome (som har jättegott kaffe). Det är skönt att komma bort från skolan en sväng eftersom vi bor på universitetsområdet. Jag hann precis hem i tid för att ta in tvätten innan det började regna. Sen fixade jag mina andra städuppgifter eftersom det är inspektion imorgon, samt hjälpte till att städa lägenheten där vi skulle ha kräftskivan. Mer om kräftskivan kommer senare när jag har fått bilder, men det blev riktigt lyckat.

     
Fleemarket och huvudgatan i Freo samt Freemantle Prison

NATTI

Det blev inget Mandurah ikväll, för bbqn imorgon blev framflyttad och då skulle jag inte hunnit med kräftskivan. Kanske jag kan sova en timme extra imorgon då eftersom jag ändå inte räknat med att plugga imorgon. Det blir första morgonen sen terminen startade som jag inte ställer väckarklockan. Kanske behövs...

Annars har det varit en lugn dag. Pluggade ett par timmar i förmiddags, sen åkte jag och Charlotte in till Perth en stund i eftermiddags. Det har blivit vår fredagstradition, det är så skönt att bara strosa runt och sen gå och ta en fika. Jag köpte filter till min kamera, ett UV-filter och ett polarizing-filter. Lovar att snart lägga upp lte snygga foton igen.
Nu ikväll har vi lagat pizza, mums.

Sov gott! För det tänker jag göra.


Inte ens en sådan här skulle kunna väcka mig inatt

TIMTAM

Inte regn idag igen! Jag som verkligen måste tvätta. Hoppas på fint väder imorgon iallafall, eftersom jag ska på bbq nere i Mandurah hos en klasskompis som fyller år. Kommer nog att åka ner redan ikväll. Det blir så stressigt annars eftersom jag måste åka hem redan vid 4 p.m för att fixa inför kräftskivan.

Igår kväll var Charlotte här en sväng. Är så glad att jag har henne här. Vi drack te, provade kläder och kollade på TV. Blev dock inga TimTam (ett slags chokladkex som är så gott!!! Man biter av hörnen och använder det som sugrör, då smälter chockladen i mitten, mums). Jag ska ta med mig hem så ni får smaka. Mina flatmates säger att de ska köpa TimTam i olika smaker till mig i födelsedagspresent, ha ha.

Nä, nu måste jag plugga ett par timmar. Har varit och lånat sju böcker till min assignment som handlar om lagar och etik, bara till att sätta igång och skriva.

IKEA

Woho! Idag funkar internet hur bra som helst! Jag har just kommit hem från en shopping-tur på IKEA. Tar ca 40 min med tåg att åka dit, det ligger på andra sidan Perth. Vi var och handlade inför vårt swedish crayfish party som vi ska ha på lördag. Vi köpte 6 paket kräftor och 3 prinsesstårtor, och sen var vi naturligtvis uppe en sväng i restaurangen och åt köttbullar med massor av lingonsylt. Mamma har skickat ner en kräftmåne och Sannas mamma har skickat ner kräfthattar så vi är redo för årets fest.

 

 

HEJ IGEN

Passar på att skriva ett inlägg till nu på förmiddagen. Blir så glad när intenet fungerar här. Det var tillräckligt bra uppkoppling för att jag skulle kunna boka och betala en resa som jag och A ska åka på. Vi kommer att åka runt 3 dagar i sydvästra delen av WA och sen blir det ett par dagar med sol, bad och snorkling på Rottnest Island.
Ganska skönt med en liten internetpaus i pluggandet, ska snart gå och göra mig en kopp kaffe. Jag är glad att jag aldrig kom iväg och tvättade imorse, det ösregnar ute nu och vi torkar kläderna utomhus, att torktumla kostar pengar och de fungerar ändå inte. Väderet är verkligen växlande. För någon dag sedan kunda man ligga utomus och plugga och passa på att få lite sol. Idag sitter jag inomhus insvept i min neonrosa filt och värmefläkten är på. Ha en riktigt bra dag allihop!


Vem där?

VILL INTE PLUGGA IDAG

Det var helt omöjligt att komma ut på internet igår kväll för att uppdatera bloggen.
Igår var jag i skolan hela dagen, träffade handledaren på förmiddagen och sen hade vi seminarium på eftermiddagen. Mellan det hann jag plugga ett par timmar på biblioteket. Har ganska mycket att göra i skolan nu, det är så mycket inlämningsuppgifter, både här nere och sen har jag uppgifter jag ska göra för linköping också, phu.
Längtar tillbaka till resan. Lyssnade på en så bra låt igår när jag satt på tåget "Freeze". Den handlar om de där ögonblicken när man ibland önskar att man kunde stanna tiden. Ganska sorglig låt egentligen.

I'm gonna
Freeze
A moment, while we're together

Don't stop, gotta know what you got
There's no second chances in life
Don't break, gotta give what you take
With you

Freeze
A moment, its never been better
Freeze (Jordin Sparks)


Jag plaskar runt i Karijini National Park i mina drömmar

STJÄRNOR

Jag fick fina foton av en kompis från N-W trip igår. Vi tog dem när vi var vid Hamelin Pool andra kvällen. Stjärnhimlen var helt fantastisk, jag har aldrig sett så många stjärnor så tydligt förut.
Saknar er där hemma, ni är stjärnorna i mitt liv!




Southern-cross


Litet experiment. Lång slutartid och jag har min head-lamp tänd ett par sekunder

MÅNDAG

Godmorgon.
Ny vecka här nere i Australien. Kan knappt fatta att jag varit här i två månader snart, tiden har gått så fort. Det är redan dags att börja planera om jag vill hitta på något och resa de sista två veckorna innan jag flyger hem. Det jag funderar på just nu, är att åka till Cairns, där ska tydligen vara jättefint. Vi får se, har hämtat lite kataloger att titta i.

Idag ska jag plugga på förmiddagen som vanligt. Jag får mest gjort då, och det är skönt att inte behöva plugga på kvällen. Just nu håller jag på med en uppgift som handlar om lagar och information. I eftermiddag ska jag träffa några kompisar, vi ska byta bilder från resan, så jag kommer att få ännu fler :)

Inget strandväder den här veckan, man jag håller tummarna för det till helgen. Ha en trevlig vecka allihopa!

MONHigh Level CloudsHigh Level Clouds. Cool.9 km/h
N
- 918
TUEMostly SunnyMostly Sunny. Cool.21 km/h
W
- 1020
WEDRain ShowersRain Showers. Morning Clouds. Cool. Breezy.28 km/h
WSW
7mm
 1317
THUScattered ShowersScattered Showers. Mostly Cloudy. Cool. Windy.42 km/h
W
3mm
 1317
FRIA Few ShowersA Few Showers. Mostly Sunny. Cool. Windy.36 km/h
W
2mm 1416
SATMostly SunnyMostly Sunny. Cool.13 km/h
SW
  820
SUNMostly SunnyMostly Sunny. Cool.
(http://www.weather.com.au/wa/perth)

HELT VANLIG LÖRDAG

Hej allihopa. Jättekul att ni uppskattade mitt lilla resereportage, tack för gulliga kommentarer och mail. På något sätt har den här dagen gått jättefort och jag har egentligen inte fått något vettigt gjort. Började bra med att jag pluggade i förmiddags. Sen ringde sanna och föreslog en promenad. Vi tänkte bara gå en sväng, men det tog två timmar och vi gick nästan vilse. Stod varningsskyltar lite här och där, "beware, snakes", men vi hittade hem till slut efter att det regnat lite på oss. Sen följde jag, Sanna och Charlotte med en av mina lägenhetskompisar till ett shoppingcenter. Vi fikade på ett ställe som heter "Miss Mauds", de har smörgåsbord och sillmackor :)
Kvällen har ägnats åt kortspel, först i vår lägenhet, och sen hemma hos Karin. Nu ska jag hoppa i säng, sen blir det till att gå upp riktigt tidigt och ta igen lite studietid.


De hjärtformade solglasögonen är inte mina, (men foppatofflerna är det)

RESEREPORTAGE

Sådär, nu har jag fixat ihop ett litet reportage från NW-trip, se nedan. Jag vet att stavningen inte är den bästa och vissa ord eller bokstäver fattas, men jag har varit lite stressad när jag skrev.  Det tog ett par timmar att fixa ihop, men det var ganska kul att gå igenom resan en gång till, och titta på foton de ca 350 fotona jag har.

Har även lyckats skriva lite på C-uppsatsen under förmiddagen, börjar känna mig ganska nöjd med bakgrunden nu. Dags att lämna in den till min handledare här som granskar språket, och sen ska jag börja på resultatdelen. Det innebär läsa artikel efter artikel som vi fått fram genom "systematiska sökningar i databaser" och sedan ranka validitet enligt en standardmall. Så mig kommer man att hitta framför datorn i helgen, så det är lite skönt att det ändå inte ska bli strandväder.

Ha en trevlig dag allihopa. Nu ska jag gå och laga lunch, det blir kycklingspett och potatis, mums.

DAG 1-3

Dag 1.

Vi lämnade Murdoch klockan halv åtta på morgonen. Det tog en halvtimme, sedan sov hela bussen. I vår buss är vi två svenskar, två amerikaner och resten tyskar, så jag har bättrat på mitt tyska ordförråd lite under resan.

Vi stannar för lunch i en håla mitt ute i ingenstans norr om Perth. Det blåste kallt i luften och de flesta började nog undra om de skulle få användning av badkläderna. Efter lunch fortsatte vi norrut och passerade Dongara och Northampton. Vi passerar områden byggda av straffångarna som kom hit från England.

Vi stannar på Lynton Farm första natten där vi får välja mellan att sova i tält eller i det gamla stallet. Jag och Charlotte väljer tält, vilket visade sig vara rätt. De som sov i stallet hade frusit rejält under natten. Våra snälla guider har med sig efterrätt (frukt och grädde), men det var i princip bara jag som åt. Gjorde mig senare känd som sweet-tooth (söt-tand).


   
Tältet som står snett var vårt

Träden böjer sig och växer längs med marken, bort från havet, eftersom de inte gillar den salta vinden.

Dag 2.

Upp 05.30 för en dusch. Det var en massa kryp i duschen och jag lovar, att denna morgon var det många som undrade vad de gett sig in på. Jag smackade en stor spindel i duschen med min sko (det bästa jag hade till hands). Därefter packade vi ihop tältet och gick och åt frukost.

Vi åkte till Kalbarri, där vi tittade på klippformationer. Jag blev överlycklig när jag fick tag på riktigt kaffe inne i den lilla staden. Efter en kort paus fortsatte vi till Kalbarri National Park där vi promenerade runt och tog lite foton, bla på Natures Windows, en ganska cool klippformation, sen åt vi lunch.

Därefter var det uppsittning i bussen och avfärd mot Hamelin Pool Caravan Park. En campingplats som är en före detta telegrafstation ganska så långt ifrån civilisationen. Vid Hamelin Pool finns det stromatoliter (den första livsformen på jorden). Dessa finns bara på ett par avlägsna och ogästvänliga platser på jorden. Jag fick hjälp av Marshal (en amerikansk kille) att ställa in kameran så att jag kunde fota stjärnhimmelen. Den var helt fantastisk, jag har aldrig sett så mkt stjärnor för, man kunde se Vintergatan jättetydligt.


   


Natures window

Kryper fram för att kolla på utsikten

 
Den första livsformen på jorden, cyanobakterier



     

Dag 3.

Upp tidigt för att hinna duscha innan avfärd till Monkey Mia. Det är ett fint ställe, men vinden var kall så det blev inget bad för mig i havet. I Monkey Mia matar de delfinerna som kommer in till stranden varje dag. Just idag kom det ett tiotal delfiner och jag stod längst ner vid vattenbrynet och tog kort.

Dagen i övrigt spenderades på stranden, skönt med lite sol. Efter lunch tyckte jag att jag fått nog med sol, så jag och Charlotte gick upp till baren och beställde iskaffe, har aldrig sett så mkt grädde och så lite kaffe innan, men det var gott iaf.

Efter Monkey Mia fortsatte vi till Eagle Buff för hajspaning, såg tyvärr inga. Sen bar det av mot Shell Beach, en strand som består av bara snäckor, jättefin, men vass att gå barfota på.

Tillbaka till tältplatsen för lite kvällsmat och vin. Hmm, ja, det har blivit lite vin på den här resan...



 

DAG 4-5

Dag 4.

Upp jättetidigt, 05.10 för en dusch i vanlig ordning. Gör underverk efter en kall natt i ett tält. Jag är glad att jag bestämde mig för att ta med två sovsäckar. Vi packar ihop tältet innan det är dags att lasta vagnarna, varje buss drar en vagn. Den ena rymmer vår packning och den andra är en kokvagn. Tält och liggunderlag packar vi ihop under presseningar på taken av vagnarna.

Sen åker vi mot Coral Bay och Nigaloo Reef. Vi gör ett kort stopp i Carnaevon för lite proviantering samt besök i bottle-shopen. Vi kom fram till stället där vi skulle bo vid 15.30, en fårstation en timme söder om Coral Bay. Murdoch studenter är inte tillåtna att bo i Coral bay då tidigare grupper misskött sig. Fast jag klagar inte, vi fick sova i riktiga sängar och rummen var helt ok. Även om det första jag gjorde var att be en av killarna gå in i rummet och slå ihjäl en spindel i taket. Spindlarna älskade det här stället.

Efter att vi kastat in packningen i rummen bar det av ner till stranden. Alla kastade sig ut i vågorna, det var så härligt efter en hel dag på bussen. Salt vatten och höga vågor, jag var säkert i och plaskade i en timme. Vågorna var så höga att de ibland spolade upp en på stranden.

Jag och Charlotte hjälpte till med matlagningen på vällen, guiderna fixar det mesta, men vi studenter måste hjälpa till och sköter även disken. Jag hackade 20 morötter och åt upp 3, hungrig.

 



 

   


Dag 5.

Tidigaste morgonen 05.00. Därefter var det till att packa badväskan inför en heldag i Coral Bay. Det är en fantastiskt fin soluppgång och vi ser många får och kängurur ute på vägarna.

Vädret är jättefint, jag, Charlotte, Sanna och Karin bestämmer oss för att åka glasbottenbåt över korallerna, det ingår även två stopp för snorkling. Vi ser fantastiska koraller, och sen är det då dags för min snorkelpremiär. Den börja sådär, min mask läcker och när jag ska ta av den sväljer jag en stor mängd saltvatten, får en del i näsan med. Efter en snabb reparation är jag på gång igen. Det var riktigt kul, men lite läskigt. Jag gillar när fiskr och koraller håller sig på behörigt avstånd. Det gjorde de inte. Just när jag ska klättra upp på båten känner jag hur det bränner till på armen. En brännmanet!!! Och den var klibbig, ju mer desperat jag försökte få bort den, desto mer klibbade den fast mot olika ställen på armen. Det slutade med att jag I panic jämrade, take it off, take it off, take it off!!!  till guiden på båten, som till slut lyckades få bort den. De satte på vinäger vilket hjälpte, men jag har fortfarande röda märken på armen, snyft. Fast lite coolt är det ju. Andra snorkelstället var inte lika bra som det första, men det fanns jättemånga stora fiskar. Jag lyckades krocka med huvudet före med en stackars fisk som nog blev räddare än jag. Vilken dag!!! Vi spenderade eftermiddagen på stranden och solade och badade, jag tog en snorkeltur till och spanade efter sköldpaddor, såg tyvärr inga.

På kvällen åkte vi tillbaka till våra sköna sängar och en god middag som guiderna lagade, de var riktigt duktiga på att laga mat.

     


DAG 6-8

Dag 6.

Som vanligt var jag och Charlotte tidigast uppe för att hinna duscha innan det blev kö. Idag var en riktig resdag, vi åkte 600km. På vägen till Karijini passerar vi små byar där vi tankar och går på toaletten. Sanden börjar bli rödare och naturen är storslagen. Vi passerar Mt Bruce, det högsta "berget" i WA. Det hinner bli örkt innan vi är framme i nationalparken. Det finns inget dricksvatten utan man måste bära med sig allt själv, alltså finns det heller inga duschar eller toaletter. Lite lumpenfeeling över det hela. Vi lyckas få upp tältet i mörkret, snett som vanligt, ha ha. Sen hänger vi upp vår tvätt från igår som ej torkat i träden runt omkring. Vi blir senare tillsagda att inte lämna något utanför tältet då dingosarna är förtjusta i att tugga på det mesta. Vi blir även varnade för att sätta oss på toaletten på torrdasset utan att kontrollera så att där inte är spindlar.

På kvällen blir det bbq och lite vin i vanlig ordning, men alla är trötta så det blir en tidig kväll.

Det är en molnig natt och inte så kallt så jag klarar mig med en sovsäck inatt.




Dag 7.

What a day! En av de bästa i mitt liv! Vaknar klockan fem på morgonen av att en dingo ylar utanför tältet. Snabb frukost och därefter packade vi ryggsäcken, på med badkläder och solkräm. Idag ska vi bada och vandra. Vi åkte till Hancock Gorges där vi klättrade ner för klipporna till dalgången där vi sen fick slingra oss fram längs vattnet. Efter ett tag fick vi ta av oss skorna och vada och sen blev det till att ta av sig till badkläder och simma. Vattnet var ruskigt kallt. Vi kom fram till något som liknade en amphie-teater inne bland klipporna, solen sken och det var skönt att värma sig lite. För att komma ännu längre in i berget var vi tvungna att gå i "spider walk", en trång gång mellan två klippväggar där vattnet rann under. Så där hängde vi, 38 studenter som kryss mellan väggarna. Det var väl värt besväret, när vi väl kom igenom till andra sidan väntade Hamelin Pool, en färskvattenkälla inne i berget där man kunde bada. Jag badade inte så länge, det var skugga inne bland klipporna så jag frös rätt rejält. Tyvärr kunde jag inte ta med kameran in.


Vi åkte tillbaka till lägret för lunch innan vi fortsatte till Circular Pool. Det var en fantastisk färskvattenkälla inne bland klipporna. Det rann vattenfall längs sidorna med hyfsat varmt vatten att duscha i. Jag låg mest och flöt runt. Häftig känsla, omgiven av röda klippväggar och den blå himlen ovanför.

Det blev en tidig kväll och vi fick fruktkaka till efterrätt, mums.


       


Kermits Pool som vi kom fram till efter "spider walk"

Circular Pool

   


Dag 8.

Upp 05.40 packa tältet, frukost och sen promenad till Fortescue falls för ett morgondopp. På vägen dit såg vi en dingo på nära håll. Lite kallt i början, men sen tittade solen fram. Jag plaskade runt i min egen lilla värld, härligt sätt att börja dagen på.

Vi äter lunch i Karijini, sen bär det av mot Newman, en gruvstad.

Väl i Newman får vi 30min rast vid ett shoppingcenter (eller nja, en mataffär, bottle-shop och någon klädaffär). Invånarna är väldigt reserverade och kvinnorna är nästan otrevliga. Newman är ett väldigt slutet samhälle, det är mest gruvarbetare och urinvånare som lever här. Vi ska bo på Newman Caravan Park och blir tillsagda att inte röra oss ensamma utanför campingen.

Här finns fina duschar och toaletter vilket är väldigt uppskattat av alla. Jag är bland de sista som hinner till duschen och får nöja mig med ljummet vatten. Vi spelar kort och dricker vin (ja, det har blivit några glas denna vecka, men inte för mycket).

Vi får beröm av guiderna och ansvarig från universitetet för att vi är en sådan skötsam och lugn grupp. Vi har varit den lugnaste och bästa gruppen de haft.


Jag och Charlotte börjar få snits på det där med tält, det blir faktiskt riktigt rakt och snyggt. Tyvärr hjälpte inte det mot ösregnet under natten och jag vaknar mitt i natten med blöta sovsäckar. Övervägde att gå och lägga mig vid matplatsen som var under tak, men somnade om innan jag lyckades komma iväg.

Helt ok för ett morgondopp

Det är jag som är den lilla pricken borta i vattenfallet

DAG 9-10

Dag 9.

Upp tidigt och de vanliga morgonrutinerna. Jag hjälper till att lasta vagnarna. Denna dag skulle vi åka 700km, så det blev några timmar i bussen.

Vi äter lunch i Meekatharra (Ben, den ena guiden kallade det för "the ashole of Western Australia"). Kriminaliteten är hög och vi får rådet att vara försiktiga och helst inte prata med någon. Vi får inte heller titta urinvånarna i ögonen då det uppfattas som otoligt provokativt av dem. Meekatherra är även hem för Royal Flying Doctor Service basen i WA. Tveksam om jag vill bo här i flera dagar. Men det ska tydligen finnas en bas till närmare Perth.


Framåt eftermiddagen kommer vi fram till vår sista övernattningsplats. Woganoo sheep station, ett ställe där det inte regnat på fyra år. Vi får välja mellan att sova i fårklippningshuset eller i tält. Efter en sniff inne i stallet bestämmer sig de flesta för tält.


Vi har lägereld kvällen till ära. Den sista kvällen brukar tydligen avslutas med en talangjakt. Vilken talang har då svenskarna? Jo, midsommardans. Med Martin (enda svenska killen) som midsommarstång, med två tallrikar i händerna som ringar, samt en svensk flagga i munnen, utförde vi "små grodorna" och "prästens lilla kråka" till allmänt jubel. Det krävdes dock lite vin och en generalrepetition bakom tälten innan vi skred till verket. Allt finns filmat, you tube någon?


   

   



Dag 10.

Sista dagen, kändes lite sorgligt. Jag ville inte riktigt tillbaka till skolan och verkligheten. Soluppgången är fantastisk som vanligt. Det blev ett obligatoriskt gruppfoto innan det var dags för de sista 500km hem.

Cirka två timmar innan Perth bestämde sig vår buss för att gå sönder, jaha liksom. Någon timme innan hade jag glad i hågen köpt en stor kopp kaffe på en bensinstation. Det ångrade jag när vi stod ute på slätten utan en buske eller ett träd i sikte. Guiderna fick dock ordning på bussen och vi kunde fortsätta till lunchstället.


Vi anlände till skolan vid fyra på eftermiddagen efter att ha åkt totalt 4444 km. Jag var ganska trött när jag släpade hem packningen och det var lite sorgligt att resan var över.


Efter en skön dusch, blev det pizza hemma hos Sanna.


KAFFEPAUS

Har liten kaffepaus här vid skrivbordet, sitter egentligen  och skriver på C-uppsatsen. Unnade mig en sovmorgon till hela halv åtta idag, det var skönt. Det kommer nog inte att hända så mycket här idag, blir mest till att plugga för min del. När en uppgift är klar är det bara till att börja på nästa, inte riktigt som hemma där man mest kan sitta av tiden ibland under terminen och sen bara plugga till tentan. 
Har den stora glädjen att berätta att jag fick näst högsta betyg på min första inlämningsuppgift. Jag är jättenöjd, skönt att få ett kvitto på att ansträngningen lönade sig.

Idag bjuder jag på en bild av en delfinunge. Tog bilden i Monkey Mia, en liten badort som matar de vilda delfinerna varje morgon, det är därför de kommer så nära stranden att man kan fota dem. Just den här ungen hade en mamma som hette Nikki, hon har haft tre ungar tidigare men de har blivit uppätna av hajar, sorgligt. Det kommer fler bilder sen i mitt lilla resereportage, ska försöka få klart det i helgen.


RFDS

Vilken dag! Jag gjorde en vild chansning och frågade min lärare om det fanns möjlighet att göra en del av praktiken på Royal Flying Doctor Service, och JA, det gjorde det!!! Jag är så himla glad. Vilken grej, jag är så himla bra! Jag kommer att få göra det utanför ordinarie skoltid, så det blir till att plugga hårt för att inte halka efter. Är så glad, kommer inte att kunna sova inatt, fast jag ska upp supertidigt imorgon och åka till skolan. Nu ska jag gå och fira med en påse gott och blandat som A skickat ner, jag fick en hel låda med svenskt godis :)

VILL TILLBAKA!

Resdammet börjar lägga sig, men jag längtar verkligen tillbaka. Sitter och skriver på min C-uppsats, men tankarna är i Karijina National Park. Det känns jättekul att få ha upplevt en sådan här resa, och jag har verkligen fått mersmak. Jag kommer nog att skippa dagarna i Malaysia på vägen hem, och istället ägna tiden åt att resa runt här i Australien. Jag får se hur mycket pengar det är kvar i reskassan.

Idag är det skolarbete som gäller. Nu på morgonen ska jag jobba med uppsatsen ett par timmar. Efter det bär det av till Mandurah och en föreläsning i Critical Care Nursing. Ha en bra dag allihopa!

Hela gänget sista morgonen. Några svenskar, ett par amerikanare, och en massa tyskar.


TILLBAKA

Då var man tillbaka i verkligheten och skolarbetet igen. Vilken fantastisk semester jag har haft! Vissa av dagarna hamnar på topplistan i mitt liv. Jag har sett fantastisk natur och upplevt otroliga saker. Vad sägs om att se en vild delfinunge, vakna klockan fem på morgonen av att en dingo ylar utanför tältet, bada i sötvattenkällor inne bland klipporna i Karijini National Park. Ah, fantastiskt! Vi tältade alla nätter utom två, då fick vi sova i riktiga sängar på en gård. Det har varit tidiga mornar och fullt program hela tiden. Fast vi hann med lite vin på kvällarna till middagen. Jag vill alltid ha det så, bara resa runt och uppleva saker. Det har det blivit ganska många timmar i bussen, Australien är stort. jag tycker jag har sett jättemycket, men har egentligen bara varit i ett hörn. Vi åkte 4444 km totalt. Jag lovar att lägga upp ett litet resereportage så fort jag samlat ihop bilderna (och mig själv). Idag måste jag plugga och landa in lite.




Uppdatering fran Coral Bay.

Hej allihopa.
Jag befinner mig nu i Coral Bay, som ligger i sodra delen av Nigaloo Reef. resan hittills har varit mestadels helt underbar. Onskar att livet alltid var sa har!!! Jag har sett sa otroligt fina platser och roliga djur, samt nagra mindre roliga djur. Spindlarna hanger alltid i taket pa duschar och toaletter, huh. I forrgar sag jag vilda delfiner och en sot delfinunge.
Idag har jag varit ute och snorklat, hur kul som helst nar jag val fick ordning pa det. Jag lyckades bokstavligen krocka med en fisk, vet inte vem som blev raddast. Har aven blivit bran av en manet, aj aj aj, men det var bara en liten manetarm,men de fastnar och ar svara att fa bort. Men det ar ok nu. De pa baten satte pa vinager pa min arm.

Avstanden har ar otroliga, vi kan aka i timmar utan att se andra bilar. Just nu bor vi pa en farfarm nagon timmer utanfor Coral Bay. Den ligger helt ode ute i ingenting och ar sjalvforsorjande. Imorse akte vi darifran klockan halv sju. Solen gick kust upp och kangrusarna hoppade runt utanfor. Fantastiskt. Garden ligger ganska nara havet. Sa vi hann ta ett dopp nar vi kom igar. Om det var harligt!!! Hoga vagor och klarblatt vatten. Jag blev uppspolad pa land somen strandad val av de starka vagorna, det blev vi allihopa av och till. Det var sa himla skont att kasta sig i vagorna efter en hel dag pa vag.

Nu ska jag ga ner till stranden och snorkla lite till. Ska bara ta pa ytterligare ett lager solkram. Kram!

RSS 2.0